Wat is mediation?

Bij mediation proberen twee partijen met hulp van een mediator tot een oplossing te komen. Bijvoorbeeld bij een arbeidsgeschil. Het gaat bij het vinden van de oplossing niet om wie er juridisch gelijk heeft. Mediation lukt alleen als beide partijen de wens hebben om er samen uit te komen.

Waarom mediation?
Een groot voordeel van mediation is, dat een zaak vaak snel, goedkoop, informeel en vertrouwelijk wordt opgelost. De oplossing sluit ook beter aan op de wensen van beide partijen. Hierdoor houdt de oplossing langer stand. Dat is belangrijk, want vaak kom je elkaar weer tegen of je wilt op een goede manier uit elkaar gaan. Galligan Mediation gaat voor een oplossing waar alle partijen tevreden mee zijn.

Hoe werkt mediation?
Mediation bestaat uit gesprekken tussen u, de andere partij en de mediator. U zit samen aan tafel. De mediator is de gespreksleider. De mediation start met het ondertekenen van een mediationovereenkomst. In deze overeenkomst staat beschreven waarover het probleem gaat en wat de spelregels van mediation zijn. Wat gezegd wordt tijdens de mediation blijft geheim.

De mediator
De mediator zorgt ervoor dat alle partijen hun verhaal kunnen doen. Zij helpt partijen om samen te zoeken naar oplossingen. De mediator bepaalt samen met u en de andere partij wat u afspreekt en wat u in de overeenkomst zet. Dat heet de slotovereenkomst of vaststellingsovereenkomst.

Wat als het niet lukt?
Lukt het niet om er met mediation uit te komen? Dan kunt u altijd nog naar de rechter. Het kan zijn dat het probleem voor een deel is opgelost, maar dat op een of meer punten een beslissing van de rechter nodig is.

Professioneel en duidelijk

Door scholing en toetsing blijven mediators constant werken aan hun kwaliteit. Handig, want dat geeft u de zekerheid van een professionele mediator die up to date is en volgens de regels werkt. Het mediationproces wordt van tevoren duidelijk uitgelegd zodat u weet wat u kunt verwachten.


Ruth Galligan is opgeleid als mediator bij het ADR instituut in Amsterdam en zij is aangesloten bij de Mediatorsfederatie Nederland. De MfN bewaakt de kwaliteit van het werk van de mediators. MfN-registermediators krijgen hun kwaliteitslabel niet zomaar. Zij hebben hun kwaliteiten en ervaring als mediator aangetoond met verschillende toetsen, voordat ze ingeschreven worden in het enige erkende mediatorsregister van Nederland.